Liefdesroep - Hoe Liefde je dwars door stormen heen kan helpen..

Ik heb verschillende keren in mijn leven stormen meegemaakt die alles in mij op losse schroeven zetten. Maar gelukkig vond ik een leidraad, telkens werd ik ook dwars door die stormen gedragen door iets groters, Liefde. Ik vond telkens op de moeilijkste momenten steun, van vrienden, familie, dieren, helpers. De stormen gingen gepaard met Stemmen horen, stemmen van nare mensen waar ik bang voor was. Maar dwars door mijn laatste storm heen vond ik een kracht waardoor ik nu geen stemmen meer hoor. Het stemmen horen is over en voorbij. Nu heb ik zelfs vele krachtbronnen, ook in mijn geest die mij leidden en de weg wijzen en ik voel me meer dan ooit gedragen, ook door mijn voorouders. De blog die ik hierover geschreven heb in februari 2019, deel ik hieronder. Het is mijn weg geweest en mijn manier om dwars door stormen heen krachtiger te worden en heling te vinden, daar waar heling soms ver weg te zoeken lijkt. Maar zo vond ik juist heling. En ik zeg nog steeds, er zullen stormen blijven komen, zoals er ook in de natuur elk jaar stormen zijn. Maar je kunt stormen trotseren en de rommel uit je hoofd weg laten waaien en daarna, als de wind dan is gaan liggen, voel je je herboren.... weer een stap verder op je levensweg en sterker geworden als je die kans krijgt en 'm ook grijpt. 

Blog: Liefdesroep - Hoe psychose een weg van heling kan worden

Februari 2019

De Roep van mijn Ziel

Mijn Ziel riep mij in 2004. Ik had al ervaring met psychose en stemmen horen gehad en vlak voor mijn afstuderen aan de universiteit voelde ik de drang om naar een workshop ‘meditatief boetseren’ te gaan. Ik maakte daar een innerlijke reis tijdens door te kleien met als thema ‘Transformatie’. En de woorden die tijdens die reis bij mij binnen vielen waren ‘Zuivering voor Openheid’. Ik wist: ik ga een belangrijke reis met mezelf maken. Kort daarna kwam ik in een heftige psychose en ging ik op zoek naar een andere weg in mijn leven. Het pad wat ik voor me zag met werk als een beleidsmedewerker of onderzoeker leek niet meer kloppend en ik voelde vanbinnen: ‘ik wil iets betekenen voor mensen met mijn eigen ervaring met psychose en wat nou als ik een massagetafel en een ruimte daarvoor heb’.

Liefdesroep

Jaren later kwam ik het boek ‘Liefdesroep’ van Hannah Cuppen tegen en mijn reis en mijn roep werden alleen maar bevestigd. In dit boek beschrijft Hannah hoe het volgen van je Liefdesroep je op een Reis van de Held brengt en door welke fasen je dan heen gaat. Als eerste is daar natuurlijk de Liefdesroep zelf. 

‘Het leven geeft je signalen die soms helder zijn als glas en die rechtstreeks uit je Ziel komen. Soms heb je een crisis nodig om naar deze roep van je Ziel te gaan luisteren. Pas als we letterlijk stilgezet worden gaan we luisteren naar de roep van ons hart’. Voor mij kwam dat in de vorm van verschillende psychoses en telkens terugkerende impulsen vanuit mijn hart om de volgende stap op mijn pad te zetten.

Psychose als Zuiveringsweg ‘Zonder schaduw geen licht, zonder nacht geen dag’

Maar de psychoses en het stemmen horen hadden een bepaalde functie. Op een gegeven moment ontdekte ik dat ik telkens droomde over ‘gaan douchen’ vlak voordat ik weer in een stemmen periode kwam. Ik ontdekte dat mijn Ziel psychose als zuiveringsweg creëerde. Ik kwam op een diepe manier in contact met mijn schaduw en alles wat daarin verborgen lag. De verdrongen trauma’s, gevoelens en pijn, de gevoelens mijn innerlijke gekwetste meisje, de prinses in mij, kwamen als draken van stemmen naar buiten. Ik maakte een innerlijke reis langs alle emoties die er in mijn lichaam en ziel verborgen lagen en die heel graag in het licht wouden komen. En omdat ik dit alles op dat moment nog niet goed kon belichamen, creëerde mijn geest ‘stemmen’. Voordat ik aan deze reis begon was ik een soort ‘wandelend hoofd’ en gaandeweg de reis raakte ik steeds meer verbonden met mijn lichaam, geest en Ziel. En zoals Hannah Cuppen schrijft: 'Wat als je je wond op schoot kunt nemen en kunt zeggen: Hier ga ik mijn kracht van maken?’

Helpers op je pad in tijden van beproevingen

Maar ik was niet alleen op mijn reis. Als je eenmaal je Liefdesroep gaat volgen komen er helpers op je pad. Het universum of het bestaan of God brengt mensen, mogelijkheden en kansen om je op deze reis te helpen en te begeleiden. Ik kreeg dat bijvoorbeeld in de vorm van de mogelijkheid om verschillende trainingen te volgen, die mij allerlei stukjes van mijn puzzel aanreikten. Ik ontmoette nieuwe gelijkgestemde mensen die ook op hun manier hun Liefdesroep volgden en waarmee ik vanuit wederkerigheid kon delen en we elkaar konden inspireren en steunen. ‘Together we can!’. Maar op de diepste momenten van dat ik het echt niet meer wist, waarop ik echt dacht ‘hier houdt het leven op’, dan was daar altijd iets hoopvols… een vlinder die ik precies op dat moment zag, een kikkertje die rondsprong, drie zwanen die gracieus overvlogen of een vriendin die juist dan contact zocht. En ik wist dan er is midden in deze crisis toch ook een liefdevol bestaan om mij heen.

Het verwoeste land in mij

Want zeker als je eenmaal je Liefdesroep gaat volgen, dan kom je ook je beproevingen en je schaduw tegen. De grootste beproeving kwam in 2012. Ik kwam in contact, door verschillende dingen in mijn leven, met ‘het verwoeste land’ in mij. Dit was een diepe confrontatie met alles wat nog in mijn schaduw verborgen lag en alles tegelijkertijd. Waar ik tot dan toe altijd binnen de magische grens in de ‘veilige zone’ was gebleven, ging ik in februari 2012 die grens volledig over en ik kwam in een crisis terecht die ik tot dan toe nog niet had gekend. Het was een lange weg. Een tijd waarin ik geduld moest hebben, want de tijd van het ego, is niet altijd de tijd die de Ziel nodig heeft om tot heling te komen. Ook wist ik dat ik hier nog doorheen moest, ik had er dromen en voorgevoelens over gehad. En door mijn meditatief boetseren ervaring wist ik ‘ik kon hier veel sterker uit tevoorschijn’. Zoals Johannes Schiettecatte, een Belgische monnik schrijft: ‘Je gaat het ultieme pas vinden als je een verschrikkelijke woestijnervaring doormaakt’' Mijn tocht door mijn verwoeste land was zo’n ervaring. Maar wat dan voor de buitenwereld eruitziet als een enorme ‘terugval’ is eigenlijk een belangrijk helingsproces voor de Ziel. Zoals Hannah schrijft: ‘Deze schaduwkanten zijn er niet zomaar, ze dwingen ons om hier een les uit te leren en ons bewustzijn te verhogen, zodat we onze oude wonden kunnen helen en op een gezondere manier met onszelf kunnen omgaan. Als we de donkere kant durven aankijken, ontdekken we het licht erin en wordt hij een bron waar we kracht uit kunnen putten. Schaduwkanten worden dan bondgenoten op ons pad. Als we de moed hebben om diep af te dalen naar onze wortels, dan zijn we ook in staat te reiken naar onze hogere niveaus van begrip en bewustzijn, om vervolgens integratie te vinden in ons hart’

Samenvallen met jezelf

Maar ik ben tevoorschijn gekomen. De zesde fase van de Liefdesroep is ‘samenvallen met wie je bent’. Mijn laatste opleiding was Rebalancing en zoals ik in mijn vorige blogs schreef heb ik geprobeerd een praktijk hierin vorm te geven. Maar deze vorm paste niet en toen ik dat durfde te onderkennen en ik dat durfde los te laten, toen viel ik samen met mezelf. De lange barre winter van het verwoeste land veranderde in een uitbundige Lente. Het is gaan stromen in mij.

Het werd tijd om ‘terug te keren’, de laatste fase van de Liefdesroep. ‘In de fase van de terugkeer moet de held de reis die hij naar binnen heeft gemaakt, vaak naar aanleiding van een crisis, nu terug naar buiten maken. Hoe dieper de held naar binnen is afgedaald, hoe groter het bereik naar buiten zal zijn. Het is dan de uitdaging om niet de stijl van de leermeester over te nemen, maar om een eigen vorm te vinden waarin je je zelfgecreëerde eigenheid gaat neerzetten. De reden waarom je ooit op pad bent gegaan is dat je moet terugkomen met iets waar het in de wereld aan ontbreekt. Maar de wereld weet zelf niet dat het jouw geschenk nodig heeft’.

Voor mij is dit terugkeren het delen van mijn door vallen en opstaan ontgonnen ervaringswijsheid over stemmen horen en psychosegevoeligheid. En door hierover te delen in mijn blogs en website hoop ik dat anderen ook liefdevol leren omgaan met hun kwetsbaarheid en gevoeligheid en misschien anders naar hun eigen vallen en opstaan gaan kijken.

Wat is Waar?

In mijn hele reis met stemmen is de vraag ‘Wat is Waar’ leidend geweest. Altijd was er het gevecht in mij ‘is het waar wat de stemmen zeggen?’.

 

“De vraag naar waarheid is onoplosbaar. Het mysterie kan niet gelicht worden, noch het mysterie van God, noch dat van de medemens, noch dat van mijn eigen bestaan. Ik ga niet tot stilte komen als ik naar een antwoord blijf vragen. De Stilte breekt door wanneer men het mysterie accepteert.”  Johannes Schiettecatte

 

En nu? Het is verbazingwekkend Stil van stemmen en tegelijkertijd bruis ik van leven. Het is nu tijd voor ‘Openheid’. Openheid over mijn Reis en een alternatieve kijk op psychose en stemmen horen die ik niet in de GGz vind. Ik hoop dat je gesteund en geïnspireerd raakt door mijn verhaal om ook op zoek te gaan naar jouw Liefdesroep en dat je de moed hebt om de eerste stap op jouw reis te zetten! Mijn volgende blog zal gaan over ‘het weer gaan belichamen van jouw levensverhaal, je lichaam, geest en Ziel’. Maar voor nu wens ik je hele mooie stappen op je Liefdesroep-pad.

 

 

"Het enige dat niemand anders heeft ben jij. 

Leef je leven zoals alleen jij dat kan."

Neil Gaiman - Dagelijkse Gedachte 7 februari 2019 

© 2019 by Paula Benthem.  Proudly created with Wix.com and Wisemice

Paula Benthem 

Ervaringsprofessional  

Taking care of eachother is also good care for ourselves and is good care of our planet Mother Earth